Učitelia dostanú za získané kredity takmer 16 miliónov eur

07.11.2012 Bratislava

Bratislava 7. novembra (TASR) – Pedagogickí a odborní zamestnanci škôl získajú za kreditové príplatky v tomto roku k platu o takmer 16 miliónov eur navyše. Podľa informácií Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR získali školy, v rámci mzdového normatívu na rok 2012, v tomto roku už 5,7 milióna eur za kredity získané do septembra 2011, zvyšných 10,1 milióna eur dostanú školy do konca roku za kredity získané od septembra 2011.

"Kreditový príplatok je motiváciou pre zamestnancov k absolvovaniu kontinuálneho vzdelávania či tvorivým aktivitám súvisiacim s výkonom ich pedagogickej alebo odbornej činnosti," uviedol minister školstva Dušan Čaplovič.

Pripomenul, že novela zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch zároveň od 1. januára 2012 oprávňuje zamestnancov k získaniu 60 kreditov aj za rigoróznu skúšku, štátnu jazykovú skúšku a u pedagogického zamestnanca aj za rozširujúce štúdium. "Súčasne sa posúva zrušenie 7-ročnej lehoty platnosti kreditov z 1. januára 2013 na 1. januára 2015," dodal Čaplovič.

Podľa zákona patrí pedagogickým a odborným zamestnancom (ďalej len zamestnanec) za sústavné prehlbovanie odbornej spôsobilosti kreditový príplatok v sume 6 % z platovej tarify platovej triedy a pracovnej triedy, do ktorej je zamestnanec zaradený, a to za každých 30 kreditov získaných podľa určených podmienok a v stanovenej lehote. Najviac však môže dostať 12-percentný kreditový príplatok za 60 získaných kreditov.

TASR o tom informoval hovorca ministra a riaditeľ odboru masmediálnej politiky MŠVVŠ SR Michal Kaliňák.
 

Vyberte región